Bij een orthodontische behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten beugels.
1. De uitneembare beugel
Deze beugel kunt u zelf in en uit uw mond doen. Het meest bekende type is het ‘plaatje’: een stuk plastic (kunsthars) dat tegen uw verhemelte zit. Aan dit ‘plaatje’ zitten metalen draden bevestigd, waarmee u de beugel om uw kiezen vastklemt.
2. De vaste beugel
Een vaste beugel bestaat uit de zogeheten ‘brackets’: slotjes/plaatjes die op uw tanden ‘geplakt’ worden. Deze brackets hebben elk een klein gaatje, waar een veerkrachtig roestvrij draadje doorheen wordt geregen. Voordat de brackets worden geplakt, worden uw tanden en kiezen zorgvuldig schoon en glad gemaakt. Vervolgens wordt uw mond goed drooggemaakt. Met behulp van een groene gel worden uw tanden stroef gemaakt, zodat de brackets beter blijven plakken.
3. De retentiebeugel
Heeft de orthodontist vastgesteld dat uw tanden in de gewenste stand staan? Dan hoeft u uw beugel niet meer te dragen - de vaste beugel wordt in dat geval tijdens een bezoek aan onze praktijk verwijderd. Om ervoor te zorgen dat de tanden en kiezen in de huidige stand staan blijven, is het meestal noodzakelijk dat u een zogenaamde retentiebeugel gaat dragen. Deze is er in verschillende soorten:
De retentieplaat
Een eenvoudige uitneembare beugel in verschillende vormen. De beugel moet goed schoongehouden worden en u moet ‘m - op de momenten dat u hem niet hoeft te dragen - goed opbergen.
Hoe vaak en hoe lang moet u deze beugel dragen? Daarover informeert orthodontist Leunisse u uitgebreid. Om te kijken of de beugel zijn werk goed doet, komt u regelmatig op controle. Dat zal steeds minder vaak nodig zijn, u bent uw behandeling tenslotte aan het afbouwen.
De retentiespalk
Een aan de binnenkant van de tanden geplakte metalen draad. Deze draad wordt uitsluitend achter de voortanden boven en onder geplaatst, dus niet bij de kiezen. De draad wordt glad afgewerkt, maar kán in het begin toch even wennen zijn: uw tong voelt immers iets aan de binnenkant van de tanden.
Hoe vaak en hoe lang moet u deze retentiespalk dragen? De literatuur is hier niet eenduidig over, maar in de meeste wetenschappelijke onderzoeken wordt een periode geadviseerd van tenminste 10 jaar. Anderzijds is een retentiespalk een soort ‘rechte tanden verzekering’, dus misschien moeten we hem nooit weghalen?
Het afbijten van harde dingen kan ervoor zorgen dat de spalk kapot gaat of loslaat, wees daar dus voorzichtig mee. Als een spalk goed wordt onderhouden, kan deze heel lang meegaan.